Csiba Marci Bácsi amatőrélete


1937-ben születtem. Amatőrként 1959-ben indultam. A 60-as években résztvettem a helyi szakkör alapításában amelynek később vezetője is voltam néhány éven át. Felépítettük a bemutató csillagdát az Uránia tervei alapján.

Feladatmegoldó versenyt szerveztünk elsőként az országban. Kiadtuk a Távcsőépítő Amatőrök Útmutatóját (TAU). A kiadvány forráshiány miatt szűnt meg. Asztrofotós eszköz és képkiállítást szerveztünk. A fiatalok számára létrehoztuk a jól működő Androméda Klubot.

Észlelési területeim: változók, mélyég objektumok, üstökösök követése, Hold tranziens jelenségek, napészlelések.

Érdekelt: a fotózás, a filmek feketedésének mérése, a távcsövek kézi vezetése, a szabályozható frekvenciájú négyszögjel generátorok építése. Próbálkoztam műszerépítéssel is. Okulármikrométer PA méréssel, koordináta asztalos denzitásmérés - változók értékelésére, óraműves kísérletek. Rádiós meteorészlelés kisérletek - belehallgatásos és szalagos regisztrálás.

Foglalkoztam üveggyártás technológiával , az üveganyagok feszültségmentesítésével. Sikerült a hazai tükör alapanyagok különböző típusú feszültségének műszeres megjelenítése és azok nagyságának számszerű leírása. Érdekelt a csiszolt felületek ellenőrzése, az optikák és tükrök optikai minősítése is. Ennyi fért bele az 1959-1986-os időszakba.

A felsoroltak is jelzik, hogy a kor amatőrtársadalma a szűkös lehetőségek között is megpróbált boldogulni. Lenyomatként őrződik az is, milyen problémákra kerestünk választ. Természetesen ehhez az amatőrtársadalom összefogása is kellett.

A mi szakkörünk ujjászerveződött a 90-es években, új név alatt. Szabadabb felfogással, kitűnő műszerezettséggel, briliáns felkészültséggel remek dolgokat művelnek. Csak így tovább.


Dunaújváros, 2006. március 30.

Csiba Márton